banner-int7

Statisticile spun că, la un moment dat, în cursul vieții, 80% dintre indivizi vor suferi de un tip de afecțiune a gingiei, aceasta fiind o simplă gingivită sau chiar parodontopatie (parodontoză). Deci necesitatea tratamentelor de parodontologie devine firească în cabinetul dentar.

Parodontopatia/boala parodontală/parodontoza este o afecțiune care nu se vindecă (din pacate), dar se poate opri din evoluție, în stadiul în care a fost surprinsă de medicul specialist. Tratamentul din cabinetul dentar duce la stoparea afecțiunii, însă, în lipsa unei conduite de igienă corecte la domiciliu, boala se poate reactiva. De aceea este important ca pacientul să se prezinte ulterior la controalele periodice, pentru că orice schimbare în starea de sănătate a gingiilor să fie identificată la timp și tratată.

Tratamentul afecțiunilor parodontale depinde de stadiul în care acestea au fost surprinse, și poate fi nechirurgical sau chirurgical. Prima măsură terapeutică este igienizarea profesională (detartraj, periaj profesional) urmată, în funcție de necesitate, de chiuretajul subgingival. Această manoperă urmărește curățarea pungilor parodontale apărute în urma distrugerii osului. Chiuretajul subgingival este o manoperă nechirurgicală, minim invazivă, foarte bine tolerată de pacienți, care nu implică incizii sau suture și care nu provoacă disconfort pacientului (nici în timpul execuției, dar nici post-intervenție).

În anumite situații, zonele afectate de boala parodontală pot fi regenerate cu ajutorul tehnicilor chirurgicale specifice și al biomaterialelor. Aceste materiale induc regenerarea osului și a ligamentelor parodontale, deci prelungesc viața pe arcadă a dinților afectați.

Chirurgia muco-gingivală se adresează defectelor estetice apărute ca urmare a evoluției afecțiunilor parodontale, spre exemplu în cazul retracțiilor gingivale din zonele frontale, când rădăcina dintelui ajunge să fie expusă în cavitatea bucală și creează neajunsuri estetice, și uneori durere, prin expunerea la stimuli (alimente reci, dulci). Aceste defecte pot fi corectate prin tehnici chirurgicale de repoziționare a marginii gingivale sau cu ajutorul grefelor de gingie prelevate tot de la pacient. Aceste intervenții delicate de microchirurgie au rolul de a îmbunătăți estetica gingiei, și deci a zâmbetului pacientului, necesitând o pregătire specifică a medicului specialist, precum și instrumentar dedicat și materiale speciale.

Start typing and press Enter to search