[vc_row][vc_column][mk_padding_divider size=”30″][vc_column_text css=”.vc_custom_1537596450838{margin-bottom: 0px !important;}”]

Gingia sănătoasă are culoare roz deschis, este ferm atașată de dinte și NU sângerează (nici spontan, dar nici la periaj sau masticație).

Unii pacienți pot remarca anumite semne care indică o afectare a gingiei:

 • sângerarea gingivală (spontană, la periaj, la mușcarea din anumite alimente dure etc.)
 • miros/gust neplăcut provenit din zona dinților
 • umflarea gingiei, colorația roșie intensă a acesteia
 • prezența tartrului pe suprafețele dentare
 • sensibilitate dureroasă la anumiți stimuli (rece, dulce, acru)

În cazurile severe, în care bacteria responsabilă de afecțiunile parodontale a distrus suportul osos al dinților, pacienții pot remarca:

 • retracțiile gingivale (gingia se retrage către vârful rădăcinii și o expune pe aceasta, astfel dinții par mult mai lungi)
 • mobilitate dentară (dinții se mișcă)
 • spațieri dentare (apar spații între dinți)
 • avulsii dentare spontane (dinții cad, în lipsa suportului osos și ligamentar)

Cauzele

Factorul cauzal demonstrat științific este reprezentat de anumite specii bacteriene, care există în mod normal în cavitatea bucală, dar care, în cazul pacienților cu boală parodontală, sunt în număr foarte mare.

Există și numeroși alți factori favorizanți, care nu pot provoca singuri îmbolnăvirea, dar care întrețin și potențează starea pacientului. Aceștia sunt:

 • fumatul
 • predispoziția genetică
 • factori hormonali
 • diferite medicamente
 • sarcina
 • înghesuirile dentare, migrările dinților după pierderea dinților vecini sau antagoniști
 • lucrări dentare incorecte

Ce e de făcut?

În aceste situații, consultația de specialitate va spune cu certitudine tipul de afecțiune și va stabili exact tipul de tratament.

Specialistul parodontolog va intocmi o fișă detaliată a dinților și a stării gingiilor, pentru a înregistra statusul inițial și ulterior al evoluției după tratament.

Consultul se va face la 6 luni sau anual, dar anumite situații pot impune consult mai frecvent, la 3 luni.

Prima măsură o reprezintă igienizarea profesională (detartraj, periaj profesional, air-flow).

Igienizarea este obligatoriu a se efectua anual la pacientul sănătos, și mai frecvent de atât, la pacientul parodontopat sau purtător de implanturi dentare.

Simplul detartraj poate rezolva problema inflamației gingiilor (în cazul unei gingivite simple), și este indispensabil în tratamentul parodontozei.

Prevenția

Știm cu toții ca e mai simplu (și mai ieftin) să previi, decât să tratezi. De aceea este foarte important ca pacientul să se prezinte la control periodic și la detartraj, dar să aibă și o rutină corectă de igienizare acasă.

În cazul pacientului parodontopat, rutina de igienizare reprezintă cheia menținerii rezultatelor obținute prin tratament parodontal în cabinet. Igienizarea corectă constă în folosirea periuțelor și a pastelor recomandate de medic, clătirea obligatorie cu apă de gură (cu/fără clorhexidină), a aței dentare sau a dușului bucal, dar și respectarea frecvenței periajului și execuția unei tehnici corecte de periaj.

Tratamentul

Tratamentul se aplică în funcție de gradul de afectare. Astfel, în cazul gingivitei, unde este afectată numai componența superficială, gingia, tratamentul îl poate constitui igienizarea profesională, cu sau fără aplicarea unor preparate antibiotice locale, și desigur, cu îmbunătățirea rutinei de îngrijire de acasă a pacientului.

În cazul afectării profunde, cu pierdere osoasă și retracție gingivală, terapia inițială constă în chiuretajul pungilor parodontale (chiuretaj subgingival), însoțit adesea de tratament antibiotic general (antibiotice orale).

Chiuretajul subgingival este o manoperă nechirurgicală efectuată sub anestezie locală, prin care se curăță riguros spațiul din jurul rădăcinii dintelui (ceea ce numim punga parodontală), în care în urma evoluției bolii se acumuleaza bacterii, resturi tisulare și alimentare, tartru, țesut patologic (țesutul de granulație), puroi. Chiuretajul se realizează cu chiurete, instrumente chirurgicale special adaptate formei rădăcinii, și nu este traumatic pentru gingie sau pentru dinte. Este un tratament conservativ, minim invaziv, bine tolerat de pacient, fără durere (nici în timpul manoperei, nici după), nu necesită incizii sau suturi.

După chiuretaj, gingia se va însănătoși și se va reatașa pe rădăcina dentară, astfel bacteriile nemaiputând pătrunde în acest spațiu pentru a provoca îmbolnăvirea. Uneori, după chiuretaj apare retracția gingivală, ca urmare a “dezumflării” unei gingii tumefiate de infecție. Acest aspect poate fi corectat ulterior prin lucrări dentare sau prin grefe gingivale.

Dupa reevaluarea la 4 săptămâni după tratament, se decide următoarea etapă, de regulă chirurgicală (regenerare tisulară, gingivectomie, extracția dinților cu prognostic rezervat) și se poate demara tratamentul protetic.

Chirurgie regenerativă și muco-gingivală

În situații favorabile, anumite defecte osoase apărute în urma bolii parodontale pot fi corectate prin chirurgie regenerativă. Se folosesc xenogrefe (grefe osoase bovine sub forma de granule) pentru “umplerea” defectului osos, membrane de colagen sau teflon care să refacă forma osului, precum și preparate care induc formarea de noi fibre parodontale care “lipesc” gingia de dinte (Emdogain – derivați de matrice de smalț). Aceste biomateriale se introduc după “deschiderea” chirurgicală a gingiei (lambou), după care se efectuează sutură.

Prognosticul acestor intervenții chirurgicale este influențat de factori interni (ține de vindecarea organismului) și externi (igiena și respectarea indicațiilor post-chirurgicale, renunțarea la fumat pe perioada vindecării). Rezultatele pot fi însă remarcabile și duc la stoparea evoluției bolii parodontale în zonele tratate și la păstrarea pe termen îndelungat a dinților.

Chirurgia muco-gingivală tratează neajunsurile estetice provocate de retracția gingivală. Gingia este deplasată către marginea dentară prin anumite tipuri de incizii, și tehnica poate fi însoțită de aplicarea unei grefe de gingie (o bucată de țesut gingival) prelevată de la același pacient, în general din zona palatului (cerul gurii), sub anestezie locală.

Astfel, calitatea gingiei este îmbunătațită, iar nivelul său este refăcut.

În cazul chirurgiei gingivale, pacientul va fi instruit în privința măsurilor speciale de igienă, care au o importanță foarte mare în evoluția vindecării.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]